Nieuw project: ‘Stoplicht’ computer

Nouja ik moet het toch een naam geven… Het is eigenlijk een microcontroller die oa een stoplicht aan moet sturen…

Kort inleiding voor de niet-handboogschutters onder ons ๐Ÿ˜‰
Bij het handboogschieten komen er bepaalde regeltjes kijken tijdens het wedstrijd-schieten.

De schutters worden in groepjes van 3 of 4 per baan ingedeeld. Iedere schutter krijgt dan een positie toegewezen (A, B, C of D).

Tussen de beurten krijgt men in princiepe 20 seconden om klaar te gaan staan

En tijdens het schieten (18 meter indoor) krijgt men 2 minuten om 3 pijlen weg te schieten.

Nadat iedere schutter heeft geschoten (A, B, C en D, in deze volgorde) wordt de volgorde verschoven.
De volgende beurt zal dan eerst schutter D aan de beurt zijn, dan A, B en tenslotte C. Volgende ronde: C, D, B en A, enzovoorts.

Als vereniging heb je nu 2 opties, 1. je wijst een scheidsrechter aan die met stopwatch de wedstrijd leidt. 2. je koopt/maakt een schiet-computer. Deze computer moet dan tenminste voorzien zijn van een stoplicht en een A-B-C-D indicatie zodat schutters weten wanneer ze moeten schieten.

Onze vereniging had nog niet zo’n systeem en er werd gedacht dat dit veel te duur zou worden voor de club…

Gezien het klooien met microcontrollers ed. een hobby van mij is geworden heb ik voorgesteld om uit te zoeken wat de kosten zouden zin als we een soortgelijk systeem zelf gaan maken ๐Ÿ™‚

De afgelopen week heb ik hier al de nodige uren ingestoken maar naar mijn idee mag het resultaat er ook zijn. De software voor in de microcontroller is voor 90% af en de inventarisatie voor de benodigde hardware is ook al een heel eind.

Het is op dit moment niet meer dan 2 experimenteer-bordjes aan elkaar geknoopt met wat knipperende ledjes, maar voor we daadwerkelijk iets gaan aanschaffen of maken zullen we eerst de rest van de club uit moeten horen. Tenslotte moet de meerderheid wel het nut zien van dit project anders gaat het feestje niet door ๐Ÿ™‚

Ik vermoed zo dat ik de technische details van het project nog wel een keer zal onthullen op deze website, maar ik moet nog even bedenken in welke vorm… Immers zal dit niet voor iedereen intressant zijn.

5 Responses to “Nieuw project: ‘Stoplicht’ computer”

 1. Steph says:

  Toch is het verrekte handig dat je dat allemaal kan ๐Ÿ™‚ Klinkt als een leuk project hoor!

 2. jan visser says:

  geachte heer

  bent u geinteresseerd in eventuele publicatie van dit project “schietassistent” ?

 3. Eric says:

  Helaas is na een lange tijd dit project in de ijskast terecht gekomen ๐Ÿ™‚

  Door wat ontwerpfoutjes kreeg ik over de lange UTP kabel geen schoon signaal en in combinatie met de relais ging het hele project de mist in.

  Inmiddels heb ik een oplossing gemaakt in de vorm van een stukje software op een laptop. Mochten er nog geรƒยฏntresseerden zijn laat dan gerust een bericht achter

 4. Henk says:

  Eric, heb je dit programmaatje met powerpoint gemaakt of is dit toch iets anders? Wij hebben een powerpoint presentatie maar het is moeilijk om daar tijd in mee te laten lopen. Ik heb internet al lopen afstruinen om iets geschikts te vinden waar ik iets mee kan.

 5. Eric says:

  Hallo Henk,

  Wij hebben niet gekozen voor een powerpoint presentatie maar echt voor een computer programma. Dit programma werkt het beste op een pc/laptop met 2 beeldschermen zodat de klok op het 2e beeldscherm staat, terwijl de bediening op het 1e scherm blijft.
  Wij gebruiken een laptop met extra monitor, op de laptop kan je het programma bedienen terwijl op de monitor achter de klok en dergelijken te zien zijn.

  Mocht je interesse hebben om dit programma te proberen, ik heb je een mail gestuurd. Ik ga er geen geld voor vragen, ik vraag je alleen wel om het niet verder te verspreiden. Wanneer er meer verenigingen interesse hebben kunnen ze zich bij mij melden en ik zal ze graag hetzelfde bieden. Mochten er grote dingen veranderen (ik blijf voorlopig het programma nog verbeteren) weet ik ook wie ik een update moet sturen.

  Dus als je wil, probeer het maar eens uit. Vind je het niets dan gooi je het gewoon weer weg, bevalt het wel dan wens ik je er veel plezier mee ๐Ÿ™‚

  Met vriendelijke groet,

  Eric van Zandvoort

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.