Dual Layer troubles…

Begin dit jaar heb ik een nieuwe laptop gekocht, in deze laptop zat een DVD brander…

Nu brand ik voornamelijk DVD+R (single layer disks), de dual-layer disks zijn immers zo duur. Maar afgelopen week had ik dan toch een paar dual-layer disks nodig.

Ik had nog een aardige voorraad liggen, voorheen gebruikte ik deze altijd voor de TGPhosting backups (in mijn oude desktop zat een nec 3500 brander). Hiermee nooit problemen gehad.

Ik schrok best wel toen mijn laptop na 3 pogingen nog geen schijfje succesvol gebrand had. Steeds vlak bij het punt waarop hij van laag moest wisselen brak hij het proces af met de melding:

W 17:37:25 Failed to Write Sectors 1687968 - 1687999 - Reason: Write Error
W 17:37:25 Retrying (1 of 20)...
W 17:37:26 Retry Failed - Reason: Invalid Address For Write

Dit ging zo door tot poging 20 van 20 ook mislukte en dan had ik een dure onderzetter… Windows 7, XP, Ubuntu, Debian… Het OS maakte niets uit, overal dezelfde symptomen.

In het verleden (bij mijn vorige werkgever) was ik al een stapeltje negatieve ervaringen rijker geworden met slimline DVD branders. Hier waren in 1 jaar tijd 3 branders kapot gegaan bij normaal gebruik (~1 schijfje per week), dat was 75% van alle branders daar šŸ˜›

Mijn 1eƂĀ  conclusie was dus ook dat de hardware stuk zou zijn… In het achterhoofd speelde er nog zoiets als “Zouden het de schijfjes kunnen zijn?”. Maar gezien er nergens een firmware update te vinden was voor de LiteOn Slimtype DS8A2L was dit een gok.

Na contact opgenomen te hebben met BTO (welke overigens snel reageerden) stelden ze voor om een keer langs te komen, dan konden ze eventueel meteen de drive vervangen. Ik had weinig zin om naar IJsselstein te rijden maar was toch wel blij met de reactie. Ze denken graag mee en lossen het probleem voor je op.

De enige optie die ik nog had was om een ander merk schijfjes te testen… Ik heb echter nog ruim 40 schijfjes op voorraad dus vond ik dat wat zonde van mijn geld.

Toch de knoop doorgehakt en een setje Platinum DVD’s gehaald (Media code: CMC MAG D04). Wat schetst mijn verbazing: Het werkt!

Geen probleem bij het branden en ze zijn perfect leesbaar in een andere machine (mocht je ooit in deze siutatie zitten, vergeet niet een lees-test te doen in een andere drive! je zal de 1e niet zijn waar, bij vreemde problemen, het resultaat alleen leesbaar is in de drive waarmee hij gefikt is!)

Snel dus maar contact gezocht met BTO met de mededeling dat ik niet langs ga komen omdat het aan de schijfjes ligt… Achteraf dom dat ik dit niet eerder getest had, er zijn op internet meer gevallen van dit soort problemen bekend. Aan de andere kant had ik deze situatie nog nooit eerder meegemaakt.

Maar goed we hebben weer wat geleerd šŸ˜› Owja en de media code van de schijfjes die bij mij niet in mijn laptop werken is: RITEK-D01-01

Tags: , ,

One Response to “Dual Layer troubles…”

  1. Steph says:

    Lekker dan, want goedkoop zijn ze niet!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.