IPv6 Routing op een c2960

Ik heb al een tijdje een gare c2960 staan (ATX voeding en een paar kapotte interfaces)
Toch gebruik ik deze regelmatig als 4-poorts gbit switch in mijn test-opstellingen.

Omdat ik in mijn thuis netwerk eigenlijk wil gaan spelen met meerdere vlans (test netwerk apart, enzo) was ik op zoek naar een snelle router. De c1803 welke mijn internet verbinding serveert is een router met enkel 10/100 mbit poorten. Alle VLANS die ik daar ga routeren komend dus ook op maximaal 100 mbit doorvoer.

De c2960 switch ondersteund nu al een tijdje (sinds 12.2.55) lanbase routing. Daarmee kon hij een aantal VLAN interfaces hebben en routeren tussen deze interfaces. Helaas alleen voor IPv4.

Als je bij deze switch IPv6 support wilde hebben moest je deze in een ander SDM template zetten waardoor hij zijn resources anders ging verdelen:

Switch(config)#sdm prefer ?
default             Default bias
dual-ipv4-and-ipv6  Support both IPv4 and IPv6
lanbase-routing     Lanbase routing
qos                 QoS bias

Het template dual-ipv4-and-ipv6 stond management van de switch toe voor zowel IPv4 als IPv6, hij deed alleen niet aan routing. Mede hierdoor had ik besloten om alle routing op mijn c1803 te laten en niet teveel vlans aan te maken.

Geheel per toeval zie ik net dat in de laatste software update (15.0.2) de omschrijving van de templates is aangepast:

Switch(config)#sdm prefer ?
default             Default bias
dual-ipv4-and-ipv6  Support both IPv4 and IPv6
lanbase-routing     Supports both IPv4 and IPv6 Static Routing
qos                 QoS bias

En inderdaad! IPv6 routing is een feit!

Tijd voor een redesign van m’n netwerk 🙂

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.