Fan Controller

Fan controller… hoewel de FAN niet het enige is wat bestuurd zal worden met dit ding…Al sinds ik ben begonnen aan een nieuwe DIY Beamer was het idee ontstaan om hier wat meer te doen met de temperatuur-regeling.

In mijn eerste DIY Beamer zat gewoon een 8 cm fan die lucht door de kist heen blies en dat was alles. Gezien ik in de zomer van 2007 begonnen was met PIC’s kwam bij mij de gedachte op om wat meer te gaan sturen met zo’n microcontroller.

Door een temperatuur sensor aan te sluiten op de PIC en een uitgang dmv een transistor aan een fan te hangen kan de ventilator in- en uitgeschakeld worden, afhankelijk van de temperatuur.

Ook is het mogelijk om dmv PWM de ventilator te “dimmen”. Zo krijgen we een optimale balans tussen geluid en koeling.

Door nu nog een 2e transistor op de uitgang van de PIC te hangen met daaraan een relais is het ook mogelijk om de lamp uit de beamer te schakelen. Dit zou bij oververhitting schade kunnen voorkomen. Ook wordt het hierdoor makkelijker om de fan nog een tijd door te laten draaien bij het uitschakelen van de lamp.

Ik zie dit project op de korte termijn nog niet afgerond worden… Immers heb ik nog verschillende dingen die ik wil uitproberen met het bordje en de sensor voor ik deze permanent in mijn beamer ga bouwen.