His Dark Materials

Eerst even een korte inleiding, ik heb nu sinds eind december ongeveer mijn E-Reader (zie ”
Eindelijk binnen!“) in bezit en ben vrijwel direct begonnen met het verzamelen (en natuurlijk lezen) van boeken.

Mijn favoriete genre (b)lijkt toch wel Fantasy of Science Fiction te zijn. Ik heb op papier de boeken van Harry Potter allemaal wel een paar keer gelezen. De boeken van “Lord of the Rings” en “The Hobbit” vind ik ook prachtig en dus ben ik eens verder gaan kijken.

Ik heb nu een categorie toegevoegd op deze weblog waarin ik de verschillende boeken en/of e-books die ik heb gelezen voorbij laat komen.

Een aantal weken geleden ben ik met Herman en Lieneke naar de bios gegaan om “The Golden Compass” te gaan kijken en toen vertelde herman dat de boeken ervan ook zeker de moeite waard zouden zijn.

Ik dus meteen op zoek gegaan naar de E-books, in de hoop dat mijn e-reader snel binnen zou komen.

His Dark Materials

Veel fantasy boeken spelen zich af in een soort van sprookjeswereld. Dit boek is daarom misschien geen echt fantasy boek. Het verhaal speelt zich af in meerdere paralelle dimensies. Dit lijkt op het eerste gezicht van klein belang, maar dit maakt het verhaal een stuk “menselijker”.


Het verhaal begint op een school in het Engelse Oxford. Dit is niet in onze wereld maar in die van Lyra. Lyra is een meisje dat geen vader of moeder heeft. Ze is heerlijk rebels en gaat gewoon haar eigen gang. Ze wenst niet gezien te worden als een Dame maar gewoon als Lyra. Dit tot groot ongenoegen van de mensen die haar proberen op te voeden.

In de wereld van Lyra heeft iedereen een daemon. Daemons spelen een grote rol in het verhaal. Ieder mens in alle werelden heeft een daemon, maar alleen in Lyra’s wereld is deze voor iedereen zichtbaar als een dier, vaak van het tegenovergestelde geslacht als de persoon. Philip Pullman omschrijft de daemon: “the daemon is that part of you that helps you grow towards wisdom.”. De daemon van een kind kan van gedaante veranderen, zo veranderd Pan (Pantalaimon), de daemon van Lyra zich in een mot als ze zich probeert te verstoppen in het begin van het verhaal. De daemons van volwassenen kunnen niet meer veranderen, ze zeggen dat je aan de daemon van een persoon kunt zien wat voor karakter deze persoon heeft.

Er valt nog heel veel te vertellen over de verschillende personages, objecten en andere dingen die in het verhaal ter sprake komen, maar daar heb ik op dit moment de tijd niet voor.

To be continued!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.