Hameg HM604

Ik heb het lang uit weten te stellen… De aanschaf van een oscilloscoop. ‘Een watte?’

Sinds een jaar of 1,5 heb ik er een hobby bij, spelen met microcontrollers en electronica in het algemeen. Als je dan een signaal moet controleren kan je bijna niet zonder een oscilloscoop. Wanneer een signaal precies 100.000 keer per seconde aan-en-uit moet kan je dat met je blote oog en een lampje niet meer controleren en komt er dus zo’n ding aan te pas:

Mijn nieuwe aanwinst, de Hameg HM604 Osciloscope

Mijn nieuwe aanwinst, de Hameg HM604 Osciloscope

Dit apparaat is ongeveer een jaar of 20 oud, volgens mij gebruikt bij het repareren van oude televisie toestellen (die dingen met een beelbuis ipv LCD 😉 ) want de man die hem verkocht via marktplaats had ook nog een test-beeld generator staan die hij kwijt wilde.

Het apparaat kost zelfs 2e-hands nog ruim over de 100 euro, maar een moderne en nieuwe versie hiervan kan gemakkelijk 500-1500 euro kosten afhankelijk van je wensen. Redelijk populair zijn de digitale scopes welke geen eigen display hebben maar via USB aan de PC worden gehangen. Echter ben je dan erg afhankelijk van de support van de fabrikant als Microsoft weer een nieuw OS besluit uit te geven. Tevens zijn de goedkoopste digitale apparaatjes al snel 2x zo duur als wat ik er nu voor heb neergelegd.

Werken met dit ding moet ik nog wel wat leren, ik kan inmiddels signalen op het beeld toveren maar er zitten nog veel knopjes op waarvan ik de betekenis niet precies ken 😛

Wel heb ik al wat fouten ontdekt in het ontwerp van mijn ‘Schiet computer’ dus het apparaat heeft zijn nut al bewezen 😀

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.