Zwart-wit?!?

Waarom is alles ineens zwart-wit?

We hadden deze week op het werk een leuke discussie over de migratie van IPv4 naar IPv6. We zullen allemaal ooit de stap moeten maken (in Azië waarschijnlijk wat eerder dan hier) maar op dit moment schiet het allemaal nog niet zo op. Lees verder om erachter te komen hoe je de plaatjes weer in kleur kan krijgen!

Wie draaien er nu IPv6?

Nou als IPS’s er al mee bezig zijn is dat vaak alleen in een testopstelling, Xs4All uitgezonderd, die biedt al IPv6 aan, aan mensen die zich daar voor aanmelden. Hosting providers draaien steeds vaker dual-stack (IPv4 en IPv6 over dezelfde verbinding) om zo alvast beide aan te kunnen bieden. In de hosting provider wereld zit nog relatief veel groei, en daar gaan ze dus ook sneller door hun voorraad IPv4 adressen heen.

Tenslotte is er dan nog de hobbyist. Het is prima mogelijk om, wanneer je provider niet lekker meewerkt, een tunnel te maken en zo toch een IPv6 verbinding te krijgen! (http://www.sixxs.net of GogoNET)
Daarmee kan je dan, zolang je provider nog geen faciliteiten biedt, toch vast voorbereid zijn op wat er komen gaat

Waarom zou je die moeite nemen?

Precies dat vroeg men een aantal jaar geleden af. Hoe krijgen we mensen enthousiast voor IPv6. Uiteindelijk zal het moeten maar als we niet eerder in actie komen zal het geen probleemloze overgang zijn. Er zijn mogelijkheden genoeg om IPv4 en IPv6 naast elkaar te laten bestaan.

Gratis usenet toegang voor mensen die via IPv6 verbinden, is 1 van de acties welke door o.a. Xs4All en XSNews is gestart. Als jij een IPv6 adres hebt, mag je gratis bij ze downloaden en wanneer je tunnel provider niet te langzaam is haal je net zo’n hoge snelheden als met een betaald account.

De hele migratie lijkt een beetje een kip-en-ei verhaal te worden. Providers bieden geen IPv6 aan omdat er geen vraag is en omdat consumenten hierdoor meestal geen IPv6 hebben, probeert men met allerlei kunstgrepen de levensduur van het IPv4 nog te rekken waardoor de vraag niet stijgt.

Zelf heb ik de moeite wel genomen, ik huur een virtuele server welke native via IPv6 te bereiken is en voor thuis heb ik een tunnel naar Sixxs. Voor IPv4 heb je een NAT router nodig om te kunnen internetten, je krijgt van je provider immers maar 1 publiekelijk IP adres.

Voor mijn IPv6 tunnel heb ik een groter blok IP adressen gekregen, een /48. Als je bedenkt dat IPv6 128 bits is, heb ik dus 1208925819614629174706176 adressen gekregen. Voorlopig kom ik niets tekort en zo kan ik ieder apparaat een eigen adres geven. Deze adressen zijn allemaal gewoon overal ter wereld bereikbaar via IPv6. Uiteraard hangt er nog wel een router tussen (met firewall!!) omdat anders iedereen bijvoorbeeld mijn printer kan uitzetten.

Maar… zwart-wit?

Als symbolisch gebaar geef ik nu ook wat extra motivatie om naar IPv6 te migreren 😉 Als je deze weblog via IPv6 benaderd krijg je namelijk wel netjes alles weer in kleur te zien!

(Voor details: http://weblog.frotmail.nl/filter.phps)

PS: je kan om vals te spelen ook deze url gebruiken, een IPv4 naar IPv6 proxy, om de plaatjes weer in kleur te krijgen 😉

Tags:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.