Frotmail op IPv6

Zoals in mijn vorige bericht is te lezen ben ik al een tijdje bezig met IPv6. Door mijn dagelijkse werkzaamheden bij netwerkbeheer wordt ik regelmatig geconfronteerd met ‘de migratie’ naar IPv6.

Hoewel veel bedrijven hier nog niet mee bezig zijn is het denk ik, heel belangrijk dat wij er wel mee bezig zijn. Als immers de IPv4 adressen zijn uitgedeeld moet iedereen ineens over.

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om niet mee te doen en dat zal voorlopig nog wel een poos goed gaan. Vorige maand zijn de laatste /8 blokken uitgedeeld door IANA aan de verschillende RIR‘s. Dit betekend dat organisaties als RIPE geen extra adressen meer op voorraad krijgen en het moeten doen met wat ze hebben.

Het betekend niet dat de adressen op zijn. Wanneer een provider meer dan 80% van zijn adressen in gebruik heeft, mogen ze een nieuw blok aanvragen bij RIPE wat uit deze laatste /8 zal komen. De groei van internet diensten in Nederland gaat lang niet meer zo hard als een tijd geleden. Een groot deel van Nederland heeft al internet thuis en op hun smartphone. Hierdoor zijn de verwachtingen dat we 2011 in ieder geval nog wel doorkomen zonder een adressen tekort.

Daarna zal het spannend worden, wanneer je een nieuwe server gaat installeren en je kan daar geen IPv4 addres meer voor krijgen zal je voor die machine IPv6 moeten gaan gebruiken. Helaas is dat niet voldoende omdat heel internet (met een beetje pech) nog op IPv4 zal zitten. Niemand gaat je server dan kunnen bereiken.

Ik sta open voor nieuwe ontwikkelingen en ben graag bezig met het uitzoeken hiervan, dat is ook de aanleiding geweest om thuis een IPv6 tunnel op te bouwen met Sixxs en zo de eerste stapjes te zetten in de migratie. Om ook zaken op IPv6 aan te bieden zal de DNS server van je domein ook IPv6 enabled moeten zijn. Want zeg nou zelf, als mijn server alleen beschikbaar is op http://[2a00:dd0:0:14:216:3eff:fe52:3af] zal het erg rustig blijven!

Bij Maxes waren ze nog niet zover dat ze IPv6 ondersteunen op het DNS server platform en was ik dus aangewezen op mijn eigen middelen. Daarom heb ik vorige week een XEN VPS afgenomen bij Versio met native IPv6 ondersteuning.

Nu heb ik voor vrijwel alle sites en services een quad-A (AAAA) record aangemaakt en deze zouden via IPv6 bereikbaar moeten zijn.

Tags:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.