Servo controller

De servo welke de balonnen liet bewegenEind december 2007, het was weer zover, de Christmas Shootout (naja kerstverschieting dus… maar het klonk wel grappig).

Voor mij was dit de eerste keer maar met onder andere mijn vader zou ik meehelpen aan de opbouw.

Het spel

Omdat we toch iedereen een aantal uren bezig moesten houden was er gekozen om ganzebord te spelen. De geschoten punten telde dan als de dobbelsteen, het bewegende doel was 10 punten.

Als extra handicap schoot iedereen met een set bogen van de club (dus niemand schoot met zijn eigen materiaal) en dan zonder visier.
Het eerste idee

Mijn vader kwam met het idee om een grote elastiek of veer op te hangen met daaraan een gewichtje en een kerstbal. Deze kerstbal is dan het bewegende doel waar men op moet schieten.

Het probleem in deze opstelling is dan om de kerstbal met een constante snelheid te laten bewegen… anders wacht je gewoon even tot hij bijna stil hangt en klaar ben je…

We moesten die bal dus in beweging zien te houden…

Tweede idee

Vervolgens kwamen we op het idee om een motor of iets dergelijks te gaan gebruiken. Een servo uit de modelbouw is erg precies aan te sturen en wanneer je daar een microcontroller aan hangt kan je automatisch een vast programma af laten werken.

Door uit de rommelbak een servo te vissen en hierbij de datasheet te zoeken kwam ik al snel tot de conclusie dat dit niet heel lastig kon zijn.

Mijn microcontroller met 4 schakelaars stuurde de servo aan, 2 schakelaars voor de snelheid, een noodstop en de start-knop.
De code van dit programma is te vinden op: http://no13.tgphosting.nl/pic/voorbeeldcode/servotimer.asm

Dit project is gemaakt op het PIC startersbordje van http://www.pic-starters.nl/ en de bedrading van het bordje staat beschreven op deze afbeelding.

De avond

De servocontrollerOp de avond van het schieten hadden we toch maar besloten om balonnen in plaats van kerstballen te gaan gebruiken. Al dat glas geeft een grote puinhoop en we moesten het diezelfde avond ook allemaal weer opruimen.

De balonnen bleken een aardige uitdaging. In de eerste helft van de avond werden er geen tot weinig balonnen kapot geschoten maar tegen de 2e helft kregen een aantal schutters het onder de knie.

De bedoeling was om een avondje te schieten voor de “FUN”, iedereen snapt dat in een normale wedstrijd de jeugd niet veel kans maakt tegen de toppers van de senioren… Maar in deze opstelling kwamen ze dicht bij elkaar 🙂

Zie ook de foto’s van de avond